Op donderdag 7 februari hadden we een afspraak met Jan Verheyen. Tijdens deze eerste afspraak is het volgende gebeurd:
- kennismaking
- folder 'trouwen voor de kerk' overlopen
- nieuwe datum gepland voor de kerkelijke ondertrouw
In de folder staat info ivm 'trouwen voor de kerk' en dit betekent dat je dus een 'derde' in je relatie toelaat, God zelf. :-) Het verschil tussen een woorddienst en een eucharistieviering wordt hierin ook kort uitgelegd en hoe alles in zijn werk gaat w.b. het onthaalcentrum, de ondertrouw en het huwelijkstarief. Het huwelijkstarief om te trouwen voor de kerk bedraagt 250 euro. Van dit bedrag gaat slechts 12% naar de voorganger, de rest wordt verdeeld onder het bisdom, de kerkfabriek, het personeelsfonds, enz. Het lijkt een groot bedrag, maar in vergelijking met alle andere kosten voor onze trouw, valt dit nog wel mee.
Een 3-tal maanden voor de trouw - in ons geval eind april - zal de kerkelijke ondertrouw plaatsvinden. Het huwelijksdossier wordt opgesteld en verder is er een pastoraal gesprek met de priester die de viering zal voorgaan (in ons geval: Jan Verheyen). Hij zal ons dan meer diepgaande vragen stellen over ons, als koppel, bijv. Waarom willen jullie trouwen voor de kerk?
Tijdens deze ontmoeting zal hij ook ons misboekje - de viering - inzien dat wij hebben samengesteld en eventueel nog enkele aanpassingen aanbrengen.
Zondag 17 februari werden we verwacht op het onthaalcentrum in Lier. Christel Pillu heeft ons daar uitleg gegeven over de gebruiken in de Sint-Margaritakerk, de rode loper, de muziek, enz. We hebben ook tekstmateriaal ontvangen om onze viering samen te stellen. Dit was een heel nuttige infosessie, we zijn o.a. het volgende te weten gekomen:
- Er is geen rode loper verkrijgbaar, deze mag je wel zelf voorzien.
- Er zijn 387 stoelen aanwezig in de kerk.
- Geen rijst gooien buiten, wel bloemblaadjes of dunne papieren hartjes of bellen blazen.
- Je mag zelf geen bloemen of andere versiering voorzien in de kerk (nergens), alleen je bruidsboeket mag op het altaar geplaatst worden. Wie toch een ander bloemstuk wenst op het altaar, kan één bestellen dat door de parochie geplaatst wordt (twv 50 euro).
- Ze raden aan om de cd op voorhand (na een zondagsmis) even te gaan uittesten in de kerk.
- Op de huwelijksdag zelf de ringen en het trouwboekje niet vergeten mee te brengen.
- Er kunnen 5 auto's in het Begijnhof staan. Hiervoor moeten de nummerplaten wel aan het stadhuis doorgegeven worden.
Voor onze huwelijksviering kregen we eerst en vooral een duidelijke vergelijking tussen het verloop van een eucharistieviering en een woorddienst op papier.
Maarten en ik hebben gekozen voor een woorddienst. Het verschil met de eucharistieviering is dat er geen 'communie' in een woorddienst opgenomen wordt.
Vervolgens nog enkele nuttige tips:
- de verwelkoming liefst niet in het boekje plaatsen, anders lezen de mensen uit de kerk de verwelkoming mee of reeds op voorhand, wat de spontaniteit niet ten goede komt.
- de huwenden mogen zelf de mensen verwelkomen en tijdens de viering vaak zelf iets voorbrengen of lezen.
- aantallen: best te weinig boekjes dan teveel boekjes voorzien (tip: het aantal vaste familieleden en vrienden tellen + 20)
En zoals verwacht - na onze afspraak op 7 februari bij de pastoor en 17 februari in het onthaalcentrum - is ons misboekje reeds af! :-) Nu nog enkele vrijwilligers aanspreken die iets willen voorlezen.
Ik ben ook beginnen schrijven aan mijn huwelijksgeloften en er zijn al enkele traantjes gevloeid.
P. S.: Ondertussen zijn we onze uitnodigingen gaan afhalen in de drukkerij en ze zijn PRACHTIG! We hebben bij de bestelling gekozen voor een VELVET afwerking, waardoor de uitnodigingen extra zacht aanvoelen. Als jullie ze binnenkort (eind maart) ontvangen, voelen maar!
Nog exact 5 maanden ofwel 149 dagen te gaan.
A&M